"Pom Pom Pom"

12. jun, 2016

Mevrouw Asha is een hele stille, bescheiden en zeer beleefde dame op leeftijd. Op alles antwoordt zij met 'U' en twee woorden. 

Met licht grijs haar, lichte ogen en een licht getinte qua huidskleur net als ik. Eigenlijk bijna een soort evenbeeld van Mrs. Daisy, alleen dan de Surinaamse versie. Vaak kom ik mevrouw Asha tegen op de gangen waar zij haar rondes loopt. Laatst stond zij even stil en streelde mijn wang. Ik ben blijkbaar heel knuffelbaar. 

Ik herinner mij dat één van de verpleegkundigen zei dat er die dag bezoekers voor mevrouw Asha langs kwamen en tegen haar begonnen te schreeuwen. Op de manier waarop mevrouw Asha gekleed was wilde zij niet met haar naar buiten. De verpleegkundige was bijna in tranen. Zij had juist die ochtend extra haar best gedaan om mevrouw Asha zo mooi mogelijk aan te kleden. Alleen was er niet veel kleding in haar kast. 

Een tijdje terug vroeg ik wat de bewoners 's avonds eten. Er werd mij verteld vaak Hollandse pot, bestaande uit aardappelen, groente en vlees, omdat het meerdendeel bestaat uit bewoners met een autochtone achtergrond. Een voedingsassistente vertelde dat de familie van een Indonesiche bewoner vaak kookte en eten voor hun moeder meenam. En mevrouw Asha dan? 

Onlangs is er een nieuwe serie "Smakelijke verhalen" op NPO2 20:30 uur gestart. Over Nederlanders met een andere culturele achtergrond die bijzondere eetherinneringen hebben aan een bepaald gerecht. De eerste afleving ging over het traditonele Surinaamse gerecht Pom (http://www.ntr.nl/Smakelijke-verhalen/203). Pom wordt gegeten als hoofdgerecht op (verjaardags)feesten, familiebijeenkomsten en andere speciale gelegenheden zoals Pasen en Kerstmis. Vaak is Pom een (geheim) familie recept. 

Toevallig heb ik laatst overheerlijke Pom gegeten via een thuisbezorgd service. Ik zal u het geheim verklappen (http://www.thuisbezorgd.nl/budhrams-rotishop). Mevrouw Asha, ik neem binnenkort een bakje voor u mee!


Voor de keukenprinsen en prinsessen onder ons een recept:

Wat gaat er in de boodschappenmand?

  • 1 kg geraspte tajer (toko of surinaamse winkel) of aardappelen
  • 1 kg kip
  • 3 eetlepels piccalily
  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • sinaasappelsap van 3 sinaasappels
  • 1 groene of gele madame jeanette peper
  • beetje nootmuskaat
  • zwarte peper
  • wat gesneden selderij
  • 3 maggiblokjes en zout naar smaak
  • 125 gram roomboter
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 250 gram zoutvlees (optioneel) of spek

Aan de slag!

  • Kip in stukken snijden en wassen met water met wat azijn of citroensap
  • Verwarm ondertussen de oven op 225 graden
  • Het zoutvlees uitkoken in een beetje water en dan in kleine stukjes snijden
  • Vermeng de geraspte tajer met het sap van de sinaasappels en de piccalily
  • Wrijf de kip in met zout, zwarte peper en wat nootmuskaat
  • Laat de boter heet worden en bak hierin de stukken kip en het zoutvlees
  • Doe er dan de gesnipperde ui en in stukjes gesneden tomaat bij, de suiker en de tomatenpuree
  • Maggiblokjes (of kippenbouillonblokjes) erbij en de gesneden selderij
  • Doe er dan ongeveer 500-750 ml. water bij, aan de kook brengen met de verse peper bovenop (niet open laten gaan)
  • Laat alles even lekker stoven en doe er eventueel wat extra maggiblokjes, zout en peper bij
  • Beboter een bakblik
  • Doe de jus van de gestoofde kip (en zoutvlees) door de tajer. Bewaar een klein beetje jus voor bovenop de pom
  • Leg onderin het bakblik eerst een laag van de tajer
  • Leg boven deze laag de kip (en het zoutvlees) en daarbovenop de rest van de tajer
  • Roer nu alles heel goed door elkaar en zorg dat uiteindelijk de vulling onder de tajer komt te zitten. De bovenste laag moet je helemaal glad strijken
  • Je kunt er nog een restje van de jus overheen doen (hoeft niet) en dan in de oven zetten voor ongeveer 1 tot 1 1/2 uur. Dek daarbij het eerste 45 minuten de pom af met aluminiumfolie tegen het verbranden.
  • Op het laatst de pom afbakken zonder aluminiumfolie.

Pom kun je eten bij de rijst (met een lekkere salade) of op een surinaams broodje. Eet smakelijk! 

Bron: http://surinaams-eten.blogspot.nl/2013/02/surinaamse-recepten-pom-met-zoutvlees.html