26. mei, 2016

Tekst

Mensen met dementie krijgen in de loop van de tijd steeds meer moeite om veilig met allerlei huishoudelijke apparatuur om te gaan. Heel vaak ontstaan problemen met het gebruik van het gasfornuis. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zeker als de persoon met dementie alleen woont en er geen voortdurend toezicht is.

De meeste branden ontstaan tijdens het koken. Zo kan het gebeuren dat iemand het gas laat branden als de pannen al van het vuur zijn gehaald of vergeet het gas aan te steken als de gaskraan open is gedraaid. Gewone gasdetectors en rookmelders zijn alleen zinvol als er ook andere mensen in huis wonen. De persoon met dementie weet mogelijk niet wat een alarmgeluid betekent. Dat kan tot verwarring leiden. Er bestaan rookmelders die draadloos een signaal naar een meldcentrale kunnen geven.

Daarin zitten technische hulpmiddelen voor acute situaties, zoals een bedmat met sensor, een rookmelder en mobiele personenalarmering. Deze hulpmiddelen worden gekoppeld aan de meldkamer. De hulpverlener of mantelzorger wordt daardoor direct gealarmeerd en kan snel hulp bieden.

Er zijn tegenwoordig alarmsystemen op de markt die de gastoevoer naar het fornuis afsluiten als door rookontwikkeling de rookmelder af gaat. Zo'n alarmsysteem kan eenvoudig in het aanrechtkastje worden gemonteerd. Ook kunnen de knoppen van het gasfornuis worden afgeschermd zodat ze niet per ongeluk open gedraaid worden. Er zijn kooktijdbegrenzers waardoor de kans op droogkoken kleiner wordt.

Er zijn nog meer risicofactoren waar niet iedereen bij stil staat. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met de aanschaf van een elektrische waterkoker voor iemand die een fluitketel gewend is. Het zal niet de eerste keer zijn dat de waterkoker op een kookplaat wordt gezet om thee te gaan maken.

Water en elektriciteit gaan niet samen. Gebruik daarom geen elektrisch bijzetkacheltje in de badkamer. Gebruik geen elektrische deken als het risico op incontinentie aanwezig is.

Laat de geiser regelmatig controleren en zorg dat de ruimte waar hij hangt goed is geventileerd. Installeer in badkamer en keuken thermostaatkranen of kranen met temperatuurbegrenzer om brandwonden te voorkomen.

Bron: http://www.bottercourant.nl/nieuws/algemeen/9105-mensen-met-dementie-zien-brandgevaar-niet#.VzhDrHJnSXA.twitter