21. dec, 2016

Tekst

"Hersenschimmen" (1984), J. Bernlef

De roman "Hersenschimmen" (1984) van de auteur J. Bernlef vond ik persoonlijk één van de mooiste romans die ik heb gelezen over dementie. Het is volkomen tijdloos geschreven vanuit het perspectief van degene met dementie, Maarten Klein.

 


 

Sommige mensen vinden het wat zwaar om te lezen, wat ik begrijp. Maar er komen ook herkenbare grappige situaties in voor zodat u de gedachtengang goed kan volgen. 

Een 71-jarige man die begint met dementeren. Hij komt uit Nederland, maar woont sinds 15 jaar in de Verenigde Staten. Zijn geestelijke vermogens verslechteren naarmate het verhaal vordert, terwijl zijn omgeving zich afvraagt wat er met hem aan de hand is. Maarten begint in zijn herinneringen personen door elkaar te halen, verdwaalt als hij de hond uitlaat en vergeet wat hij wilde gaan doen voor hij ergens aan begint. Hij belt de bibliotheek op zoek naar zijn vrouw Vera, die daar al jaren niet meer werkt, informeert naar de gezondheid van een gestorven man en denkt dat hij bij zijn opa en oma aan het logeren is wanneer hij wakker wordt. Terwijl Maartens geheugen verslechtert, wordt het steeds moeilijker voor hem om zaken en personen uit het heden en het recente verleden te herkennen en keert hij in zijn eigen beleving steeds verder terug naar vroegere tijden in zijn leven. Soms is hij ogenblikken helder, dan weer ver weg. Op heldere momenten is hij bang en onzeker over wat hem overkomt en schaamt hij zich voor zijn gedrag en onvermogen. Het wordt steeds moeilijker voor hem om op de woorden te komen waarmee hij zich uit wil drukken.

Wilt u het boek lezen en de Demento's steunen? Graag bestellen via deze link:

https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=45181&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fhersenschimmen%2F1001004010970827%2F%3FsuggestionType%3Dsuggestedsearch&name=Hersenschimmen%20boek&subid=Hersenschimmen%20boek


Bron van deze tekst is: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hersenschimmen, raad ik niet aan om door te klikken want dan weet u ook een beetje hoe het afloopt.