12. feb, 2021

Tekst

 

 

 

 

 

Geachte dames en heren, 

Het kabinet heeft op 20 januari jl. voorgesteld om de strenge maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus uit te breiden. De nieuwe regel om thuis nog maar 1 bezoeker te ontvangen ging meteen van kracht.

Wat betekent dit voor sommige mensen die in een verpleeghuis wonen?
De bezoekersregeling werd verder aangescherpt (voor zoverre hier al geen sprake van was) en de bewoner mocht nog maar 1 bezoeker per dag ontvangen.

Voor het coronatijdperk keek men buiten Nederland belangstellend toe hoe wij hier de zorg leverden: niet alleen medisch gezien, maar ook op gebied van kwaliteit van leven.

Na de eerste coronagolf wilde men zoveel mogelijk de kwetsbare mensen in zorginstellingen beschermen. Maar welke zekerheden en perspectief kan men eigenlijk bieden?

Tegen corona dienen zoveel mogelijk medewerkers en bewoners te worden gevaccineerd. Maar is er wel duidelijk hoeveel medewerkers zich hebben gevaccineerd, hoeveel externe medewerkers zijn gevaccineerd en of er een reserve is voor nieuwe medewerkers en bewoners en hoe virussen zich ontwikkelen?

Eén ding is wel duidelijk. Verpleeghuisbewoners verblijven in een verpleeghuis vanwege hun laatste levensfase. Een helder perspectief en niemand die ooit in een verpleeghuis wilde verblijven.

Voor sommige mensen is het een drempel om op bezoek te gaan in een verpleeghuis en bezoeken niet graag alleen. Sommige mensen kunnen vanwege een geestelijke- en/of lichamelijke handicap ook niet alleen komen. Het resultaat raadt u al: Voor sommige mensen blijft het verpleeghuis gesloten. Hebben wij niet afgesproken dat we dit niet meer zouden doen?

Laten wij de verantwoording voor kwaliteit van leven met z’n allen waarborgen en niet neerleggen bij een enkele bestuurder. Wij doen dit voor de mensen die afhankelijk zijn van anderen en hun belangen moeilijker zelf kunnen verdedigen. 

Daarom vragen wij het RIVM en VERENSO om de richtlijn per heden aan te passen naar maximaal 2 bezoekers per dag, zodat alle geliefden in verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen elkaar weer kunnen zien.

Vanzelfsprekend met het in achtnemen van de bezoekrichtlijnen en een eventuele tijdelijke aanpassing zodra er een coronabesmetting wordt vastgesteld op de afdeling.

 

Ik ben een petitie gestart via: https://petities.nl/petitions/pas-de-rivm-richtlijn-en-de-verenso-bezoekregeling-in-verpleeghuizen-aan?locale=nl.

 

Elke aandacht hiervoor is wenselijk.

Met vriendelijke groet,

Shosha Melkman