"De rondvaart"


Chef-redactie van 100% NL, Nadia, is op onze afdeling omdat zij een reportage wilt maken over hoe mensen leven in Nederland en over vrijwilligers.
Ik ben de nagels aan het lakken van de kleine dappere vrouw en wij praten over van alles en nog wat. In september 2016 zijn wij naar Huis ter Duin in Noordwijk geweest, want mevrouw wilde graag naar het strand. Wel wat aangemoedigd, omdat ik tegen haar heb gezegd dat een uitje naar een winkelcentrum behoorlijk saai is.
Ik vraag aan de kleine dappere vrouw of zij zin heeft in een ander behangetje, oftewel, een uitje buiten de deur. Daar heeft zij wel oren naar.
“Een rondvaart lijkt mij wel leuk door Amsterdam. Dat heb ik al jaren niet gedaan.”
Nadia haar ogen lichten op. “Ik weet misschien wel iets. Eén van onze sponsors is Blue Boat Company en verzorgt rondvaarten in Amsterdam. Ik ga daar wel even achteraan.”

Nadia brengt mij in contact met Willeke Hofsteenge van Blue Boat Company. Tevens doet dit bedrijf een fantastisch aanbod om met de hele afdeling een rondvaart te maken. Na wikken en wegen besluit ik dat dit helaas niet haalbaar is; te veel prikkels is niet goed voor de meeste bewoners. Maar de kleine dappere vrouw is op 31 januari jarig, zij wordt 98 jaar (!). Een rondvaart is een hartenwens en Blue Boat Company biedt aan dat zij kosteloos met haar familie mee mag varen. Wat een warm aanbod!

Een aantal weken van te voren ben ik bij het verpleegtehuis.
“Vind u het leuk om met uw neef, zijn vrouw en mij een rondvaart te maken voor uw verjaardag?”
“Oh wat leuk,” glimlacht de kleine dappere vrouw verlegen. “wordt het dan niet te druk op mijn verjaardag?”
“Wij gaan in het weekend op zaterdag. Op uw verjaardag zelf komen familieleden op bezoek, zaterdag gaan wij de rondvaart maken en zondag komen weer andere familieleden op bezoek.”
“Dat klinkt wel vermoeiend hoor.”
“U heeft nog genoeg dagen ertussen zitten en dan kunt u uitrusten. Het komt helemaal goed.” stel ik haar gerust.

Vandaag is de dag van de rondvaart.
“Wie ben jij?” vraagt de kleine dappere vrouw.
“Ik ben vrijwilliger op deze afdeling, ik kom hier elke 2 weken.” antwoord ik.
“Of je hier om de 2 weken bent, of om de zoveel dagen, het is altijd fijn als jij er bent.” zegt de kleine dappere vrouw lief.

Huib, trouwe vrijwilliger van het verpleegtehuis brengt ons met speciaal rolstoelvervoer naar de bestemming. Voor dat wij aan boord gaan, drinken wij koffie in de buurt. Een medewerker van Blue Boat Company feliciteert de kleine dappere vrouw persoonlijk met haar verjaardag en heet haar welkom. Ook krijgt zij een cadeautjes, chocolade en een sleutelhanger van Nijntje. De kleine dappere vrouw wordt er verlegen van. Er is een tafeltje voor ons gereserveerd waar zij makkelijk met haar rolstoel kan aanschuiven. De verrassing houdt maar niet op; er staat een fles prosecco op tafel en doosjes met borrelhapjes met kaas, worst en augurk. Daarnaast staat een hele grote puzzel van 1000 stukjes, een afbeelding van de rondvaart boot die vaart door de grachten van Amsterdam.

Daarna gaan wij als afsluiting nog even van boord en drinken een advocaatje, een lievelingsdrankje van de kleine dappere vrouw.

De hele dag geniet de kleine dappere vrouw zichtbaar van het uitje. Als wij terug zijn in het verpleegtehuis zegt de kleine dappere vrouw: “Bedankt voor de hele dag. Ik ben eigenlijk nu wel moe. Maar hebben jullie er eigenlijk ook van genoten?”

 

Met heel veel dank aan Willeke en alle medewerkers van Blue Boat Company voor de geweldig verzorgde rondvaart door de mooie grachten van Amsterdam (www.blueboatcompany.nl) en Nadia van 100% NL voor deze fantastische dag (de prachtige warme reportage van Nadia op onze afdeling kunt u downloaden via de link op onze site http://www.dedementos.nl/438326503